ÖSSZES MUNKA

Bagatelle Gardenhouse

Építés éve

2019-20

Tervezett terület

300 m²

Kategória

Hotel

A feladat

Mindenki a szívét tette bele

Bagatelle Gardenhouse

Nagyon örültem a felkérésnek, hiszen egy ilyen home hotel tervezése a belsőépítészek álma. Hát még, amikor megláttam! Ez a harmincas évek közepén épült villa mintha Csipkerózsika-álmot aludt volna: eléggé elhanyagolt állapotban volt, de a régi fotókon látszott, hogy szeretve épített és szeretett ház lehetett…

 

Én kereshettem építészeket magam mellé, így aztán Benczúr Lászlót és Weichinger Miklóst kértem fel a feladatra. Nagyszerű volt a kivitelező csapat is, vidám hangulatban folyt a munka, mindenki rugalmas volt, és érezhetően szerette csinálni. Szerintem látszik a házon, hogy mindenkinek benne van a lelke. Fontos szempont volt, hogy ez inkább egyfajta otthon legyen, amely róluk szól, amely hordozza az ő életérzésüket, gondolataikat, és amelyet megosztanak másokkal. Minden szobának külön karaktert álmodtunk meg, és annak megfelelően a szobák saját nevet is kaptak. Valamennyiünknek, akik részt vettünk ebben a másfél-két évig tartó munkában, lett közülük kedvencünk. 

 

Külsőleg egyébként nem nagyon alakult át a ház, igyekeztünk a homlokzati részeket tiszteletben tartani, egy-két helyen kapott csak új nyílásokat, viszont kialakítottunk egy társalgó teret, egy tornácos, a kint és bent érzését egyszerre megjelenítő, sajátos hangulatú részt, amely a kerttel kibővítve igazi kuriózum. Azt kellett szem előtt tartanunk, hogy ez a közösségi tér legyen a ház szíve, ahova szívesen lemennek az emberek, ahol találkozhatnak egymással, hogy ne mindenki csak a szobájában időzzön.

 

A munkáim során mindig erősen hagyatkozom az ösztöneimre. A megbízó impulzusaira vagyok kíváncsi, azokra az érzületekre, amelyeket a közös projektünk tárgya kivált belőle. Minthogy A Megbízóval már régóta dolgozunk együtt, gördülékenyen működik ez a munkamódszer. Mutat például egy festményt, amelyről nekem eszembe jut valami; sokszor hangulatképeket küldök neki, amelyekből kiválasztja a neki tetszőt, és én abból lépek tovább… Olykor előfordul, hogy ő elindulna valamerre, amiben én nem engedek, mondom neki, hogy arra nem megyünk, amiért aztán ő hálás, hiszen nem tervezőként, hanem teljesen más módon gondolkodik. Ugyanakkor rendkívül kreatív, és nem kötődik a szakmában berögzült dolgokhoz, így olyan ötletei is vannak, amelyek nekem eszembe sem jutnának, viszont roppantul inspirálnak, és magamon átszűrve, tovább csiszolva, finomítva nyerik el végső formájukat, aminek ő is örül.

 

Ha máshol tervezel egy szállodát, ott rögtön a praktikummal kezdik: mit szabad, mit nem, milyen előírásoknak kell megfelelni stb. Márpedig azok nagyon meghatározzák a gondolkodásodat. Szerencsére itt nem volt ilyesmi, hiszen abból indultunk ki, hogy ez nem szálloda, hanem otthon. 

 

Kezdettől fogva tudtuk, hogy a személyesség egyik összetevője lesz az is, hogy bevonzunk fiatal magyar dizájnereket. olyanok, akiket én Ők kimondottan ide, ebbe a térbe készítenek kollekciókat. Ebben is különleges ez a munka, hogy még a tányérokat is együtt tervezzük a keramikusokkal. A konyhában nem csupa egyforma tányér, csésze és egyéb kellék lesz, mint a hagyományos szállodákban, hanem olyan sokféle, mint egy otthonban.

KÖZREMŰKÖDŐK

ÉPÍTÉSZ MUNKATÁRS

Benczúr Weichinger Studio

FOTÓ

Tamás Bujnovszky

STYLIST

Csaba Villányi

ÖSSZES MUNKA